Příběh Ivany

26.03.2015 11:23

Příběh Ivany

(25.03.2015, autor: Anita Nižnanská)

 Po mém nástupu na místo asistenta v chráněném bydlení jsem se stala klíčovou pracovnicí klientky Ivany, která zde žila se svým partnerem. Jejich vztah byl pro Ivanu velmi neuspokojivý a z pohledu osobního rozvoje spíše degradující. Partner za Ivanu vyřizoval vše potřebné, nakupoval, jednal s úřady, atd. Z výpovědi ostatních asistentů jsem se dozvěděla, že Ivana v dřívější době byla naprosto samostatná, vše si dokázala sama obstarat a zařídit, díky tomu ji byla navrácena svéprávnost. V době, kdy jsem ji převzala, nebyla ovšem schopna si nakoupit, uvařit, zajít k lékaři, byla dlouhodobě práce neschopná s diagnózou „panická porucha“. Její stav se projevoval především v situacích, kdy byla nervózní.

S Ivanou jsem začala soustavně pracovat, což se jejímu příteli nelíbilo, protože byla ohrožena jeho „nadvláda“ nad partnerkou, situace se po pár měsících vyhrotila natolik, že partner požádal o ukončení smlouvy s chráněným bydlením. Ivana se rozhodla, že s partnerem neodejde, a že zůstane nadále v chráněném bydlení.

Teprve po odchodu partnera byla plně přístupná a ochotná na sobě začít pracovat. Společně jsme se domluvily, že Ivana bude kvůli již zmíněné panické poruše docházet na psychoterapii. Vzhledem k tomu, že byla práce neschopná, bylo dostatek času na to, abychom spolu mohly vařit, uklízet, nakupovat, vyřizovat potřebné záležitosti na úřadech. Ivana se postupně začala lépe orientovat, zvedlo se jí sebevědomí a tím si troufla na věci, které pro ni byly ještě před pár měsíci naprosto nemyslitelné.

Po šesti měsících se Ivana rozhodla, že by chtěla ukončit pracovní neschopnost a znovu začít chodit do zaměstnání. Toto své rozhodnutí učinila i přes velké obavy, že to pro ni bude příliš stresující a mohlo by se opět zhoršit její onemocnění.

V dnešní době je Ivana spokojená a to jak v zaměstnání, tak ve svém osobním životě. Znovu navázala kontakty se svými přáteli z dřívější doby. Samostatně si vaří, uklízí, nakupuje, většinu lékařů si obstará také sama. Samozřejmě je stále na čem pracovat, je potřeba neustále procvičovat počty, čtení a psaní, protože tato oblast činí Ivaně velké potíže. Dále využívá doprovod asistentky při návštěvě úřadů, lékařů, nákupu oblečení či vybavení domácnosti.

Pevně věřím, že bude-li Ivana na sobě intenzivně pracovat, bude moci v budoucnu žít zcela samostatným životem.

 

—————

Zpět